DEN HÄR BLOGGEN DRIVS AV KULTURMILJÖ HALLANDS BYGGNADSVÅRDSAVDELNING. HÄR BERÄTTAR VI OM VÅRT DAGLIGA ARBETE. VÄLKOMMEN!

måndag 19 maj 2014

Omläggning av torvtak i Varberg

Vad är det som händer med den gamla byggnaden på Träslövsvägen ovanför församlingshemmet i Varberg? Jo, nu lägger vi om torvtaket på Bexellska stugan i Varberg. Byggnaden ägs av Stiftelsen Hallands länsmuseer och i sommar genomförs en del underhållsarbeten; torvtaket läggs om och några fönster renoveras på bostadsdelen. Arbetena utförs av Svenska kulturhantverk enligt konstens alla regler. Framåt sensommaren ska även takåsen få en ryggning av tång.
Torvtaket lades senast om för drygt 50 år sedan. Vi hade dock inga uppgifter på hur det gjordes, vilka underlagsmaterial som använts eller hur undertaket mådde. Med tanke på de värdefulla samlingarna av bonader som sitter på stugans innertak och väggar är det viktigt att skaffa sig den kunskapen. Dessutom var torven vildvuxen på vissa ställen och tunn på andra och ryggningen var slut.

När torven var nedriven visade det sig också att undertaket var i dåligt skick särskilt kring skorstenen. Nu har vi fått en bättre bild av hur taket är uppbyggt, med en rad olika lager, brädtaket är kompletterat, dåliga delar utbytta och underlagspapp läggs på. Under denna vecka kommer torven börja läggas, om vädret är gynnsamt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar