DEN HÄR BLOGGEN DRIVS AV KULTURMILJÖ HALLANDS BYGGNADSVÅRDSAVDELNING. HÄR BERÄTTAR VI OM VÅRT DAGLIGA ARBETE. VÄLKOMMEN!

torsdag 17 januari 2013

Topplistans bubblare och långliggare


Höstens totala genomresa av Laholms kommun resulterade i en diger lista av kulturmiljöer, över 50 stycken. Nu sitter vi med det arbetet att sålla ytterligare. Inte helt lätt när noggrant uppsatta urvalskriterier ska följas, ”gamla” miljöer som känts som självklara ställs mot ”nyupptäckta” pärlor. Dessutom är det lätt att utvecklat en slags förtjusning i alla dessa miljöer. De har alla något viktigt att berätta och ingredienser som bevarats från flydda tider, fysiska spår som verkligen borde bevaras även i framtiden.

På den lilla biten ålderdomligt landskap i Norrlida, Knäreds socken, betar ännu djuren mellan stenmurar och röjningsrösen, en landskapsbild som skapades när den branta sluttningen kring berget terrasserades och odlades upp en gång i tiden.


I Värestorp, Ränneslövs socken, finns det tydliga exemplet på laga skiftet och den under 1900-talet totala uppodlingen och effektiviseringen i jordbruket.
Gårdarna placerades i ensamt läge på sin egen mark, och nås från landsvägen via långa smala raka vägar över åkrarna. I bakgrunden reser sig Hallandsåsen över slätten.
En imponerande rad av forntida högar är också ett spännande inslag i landskapet i Värestorp.





I Bållalt, Knäreds socken, ligger gårdarna ännu kvar i precis samma läge som innan laga skiftet omkring 1860, t.ex. hallandslängan på bilden. Den gamla skifteskartan kan ännu följas nästan exakt i dagens landskap.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar