DEN HÄR BLOGGEN DRIVS AV KULTURMILJÖ HALLANDS BYGGNADSVÅRDSAVDELNING. HÄR BERÄTTAR VI OM VÅRT DAGLIGA ARBETE. VÄLKOMMEN!

torsdag 16 oktober 2014

Landskap, landskap, landskap!

En vecka i september gick PESCRL - Permanent European Conference för the study of the Rural Landscape, av stapeln i Göteborg och Mariestad. Under en veckas tid fick ca 250 deltagare, varav undertecknad från Kulturmiljö Halland, från mer än 30 länder, möjlighet att välja bland ca 200 olika föreläsningar om forskning och projekt kring landsbygdens landskap.
Andra hälften av konferensen hölls i Mariestad, på Göteborgs universitet, institutionen för kulturvård. Här fick vi bl.a. besöka den helt nyinvigda parken med nya byggnader för trädgårdsundervisning.

Föreläsningar utgick från t.ex. energiproduktion, jordbruk, EU-bidrag, avbefolkningsproblematik, igenväxning, städernas utbredning, landskapets historia, förändringar, tillgänglighet, trädgårdsskötsel, arkeologi och kulturarv. Det vill säga ett fantastiskt smörgåsbord med allt som pågår ute i Europa och i Sverige beträffande forskning kring landskapet ur alla möjliga perspektiv. Mycket av dessa idéer och perspektiv kan vi använda inom vår verksamhet med den halländska kulturmiljön.

Föreläsningarna avlöstes av ett avbrott på onsdagen  med fyra olika exkursioner, på olika landskapsteman, på vägen mellan Göteborg och Mariestad i det osannolikt vackra höstvädret. Jag åkte med exkursionen på temat trädgård; Garden landscapes, som bl.a. innehöll ett besök på Läckö slotts köksträdgård. Sedan några år produceras här ekologiska grönsaker, rotfrukter och kryddor,under ledning av den kände trädgårdsarkitekten Simon Irvine. Köksträdgården är planerad enligt äldre ritningar och metoder, på ett mycket estetiskt sätt, och ger en riklig skörd som kan avnjutas på restaurang Hvita Hjorten, representerad i White guide, på Naturum intill slottet.
Simon Irvine i köksträdgården på Läcköslott, visar stolt upp ett exempel på hur ekologiskt odlade grönsaker kan uppnå en imponerande storlek, utan skadliga kemikalier och gödning.

Resan gick sedan vidare till Lassegården i Karleby, utanför Mariestad; en äldre gård som restaurerats och byggts om till café, restaurang och mötesplats där gårdens egna småskaligt producerade och ekologiska produktion serveras. Lassegården är ett exempel på hur den småskaliga jordbruksproduktionen kan vara en framtid för landsbygden, som ett komplement till mer industriellt jordbruk.
Joakim Lilja på Lassegården slår allt gräs med lie, med sådan briljans att han blev svensk mästare helgen före vårt besök.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar