DEN HÄR BLOGGEN DRIVS AV KULTURMILJÖ HALLANDS BYGGNADSVÅRDSAVDELNING. HÄR BERÄTTAR VI OM VÅRT DAGLIGA ARBETE. VÄLKOMMEN!

tisdag 3 maj 2016

Stadshus A i Varberg

Kulturmiljö Halland medverkar som kontrollansvarig av kulturvärden vid den nu pågående renoveringen av Stadshus A i Varberg. Arbetena innebär inte något totalt återställande till ursprungligt skick. Huset har stått här i över hundra år och en hel del har hänt under åren. T ex byggdes husets mittendel 1894, medan flygelbyggnaderna tillkom på 1920-talet. Det slutliga resultatet blir en blandning av återskapande, restaurering och nytt - men med respekt för ursprunget.

Bl a kommer alla tegelfasader fogas om. När arbetena är klara kommer vi förhoppningsvis kunna se den ursprungliga fasadens ståtlighet med band av tegel i olika kulörer. Några fönster kommer också att bytas, till likadana träfönster som satt här innan. dock behålls den fönstertyp som sattes in i mitten av 1900-talet, eftersom bara ett fåtal fönster är i så dåligt skick att de måste bytas. Resten behålls, men målas och ses över. Taket får en ny plåtbeklädnad. Av gamla foton och ritningar kan man se att taket en gång var betydligt ljusare plåt - kanske zink - vilket nu kommer att läggas. Dock läggs plåten i band, och inte i snedställda rutor. Taket får därmed liknande utseende som Stadshus B och Varbergs teater. i början kommer plåten ligga ljus och blänkande, med kommer snart få en dämpande patina.
Fasaden är smutsad och fogarna har vittrat. I slutet av året ska byggnaden ha återfått sin forna glans.

Trappan sätts om. Här är fasadteglet murat i mönsterband i olika kulörer vilket knappast syns idag. Flygelns fasad som syns i bildens vänstra kant har lagats med olika typer av tegel.
Plåttaket är idag målat svart, istället för det ursprungliga zinktaket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar