DEN HÄR BLOGGEN DRIVS AV KULTURMILJÖ HALLANDS BYGGNADSVÅRDSAVDELNING. HÄR BERÄTTAR VI OM VÅRT DAGLIGA ARBETE. VÄLKOMMEN!

tisdag 28 oktober 2014

Bosgårdsfallets dammvall är färdig

Förra veckan, i ett stilla höstregn, genomförde vi en slutbesiktning av dammvallen vid Bosgårdssfallet; Kulturmiljö Halland, representanter för Torups samhällsförening, Hylte kommun och PEAB. Stenmuren är nu återuppbyggd, stabiliserad och pågjuten med en betongkant. Förutsättningar finns nu för att sätta upp en dammlucka och återskapa dammens vattenspegel. En positiv "bieffekt" med arbetena är att en slingrande liten grusväg har iordningställts upp till dammvallen, för transport av material. Denna väg har nu ökat tillgängligheten betydligt till miljön, för alla som inte är sugna på bergsklättring eller halka runt på små och mer äventyrliga skogsstigar.

Slutbesiktning av vallen från den spång som finns mellan vall och fall. 
Stenmuren är återuppbyggd och pågjuten och ska nu kunna stå emot vattenmassorna som flödar från Ivesjön.
Området runt fallen är spännande och det finns mycket att upptäcka. Utöver naturupplevelser finns det en mängd spår efter tidigare aktiviteter. Överallt kan man hitta stengrunder efter alla de byggnader som en gång fanns på platsen; kvarnar, sågar, grishus och fabriker.
En av alla stengrunder som finns i miljön. Den stora granen som växt upp ovanpå stengrunden vittnar om att åren gått sedan platsen var fylld av verksamheter av alla de slag.
Vi får nu önska Torups samhällsförening lycka till i fortsättningen med utvecklingen av miljön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar