DEN HÄR BLOGGEN DRIVS AV KULTURMILJÖ HALLANDS BYGGNADSVÅRDSAVDELNING. HÄR BERÄTTAR VI OM VÅRT DAGLIGA ARBETE. VÄLKOMMEN!

måndag 24 juni 2013

Orkanen 1 - Byggnadsminnesklass?

På fastigheten Orkanen 1 i närheten av tågstationen i Halmstad finns en väldigt intressant byggnad som trots sitt idag ganska beskedliga yttre har en viktig plats i samhällshistorien. Kulturmiljö Halland har väckt fråga om byggnadsminnesförklaring hos Länsstyrelsen och väntar nu på att en byggnadsminnesutredning genomförs.











Byggnaden uppfördes vid slutet av 1920-talet som centrallager och kontor för Kooperativa Förbundet. Ritningarna upprättades av Eskil Sundahl som under perioden 1924-1958 var chef för Kooperativa Förbundets Arkitekt- och Ingenjörsbyrå och anses som en av de främsta företrädarna för funktionalismen i Sverige. Sundahl har ritat ett flertal mycket kända byggnader, exempelvis Katarinahissen och Lumafabriken i Stockholm. Byggnaden i Kv Orkanen är ett av få exempel på industribyggnader som Sundahl ritade i en nordisk klassicistisk stil.
Om Länsstyrelsen i en utredning, som nästan alltid sker i samförstånd med fastighetsägaren, kommer fram till att Orkanen 1 ska byggnadsminnesförklaras innebär det att den ges ett starkt lagligt skydd och att den inte får rivas. I stället ges förutsättningar för att byggnaden kan leva kvar och utvecklas i lång tid framöver.
Inlagt av //Dennis Axelsson


1 kommentar:

  1. Kul att följa er här! Spännande blandning av 20-talsklassicism och funkis i byggnaden, håller tummarna för byggnadsminnesförklaring. /Malin C

    SvaraRadera