DEN HÄR BLOGGEN DRIVS AV KULTURMILJÖ HALLANDS BYGGNADSVÅRDSAVDELNING. HÄR BERÄTTAR VI OM VÅRT DAGLIGA ARBETE. VÄLKOMMEN!

fredag 5 augusti 2016

Ekomuseets dag på Fågelboet

Helgen som kommer arrangeras Ekomuseets dagar på en rad platser. På söndag den 7 augusti deltar Kulturmiljö Halland på Fågelboet i Vessigebro. Det blir kaffeservering i trädgården, visning av husen och jag - som bland annat tänker prata lite om vilka byggnadstraditioner som representeras i Fågelboets byggnader.




tisdag 7 juni 2016

Helgens byggnadsvårdsdagar!


Solen lyste över både Berte Museum i Slöinge den 5 juni och Äskhult i Förlanda den 6 juni, under två lyckade byggnadsvårdsdagar. Kulturmiljö Halland stod med sitt bokbord på båda dessa dagar tillsammans med en hel del andra utställare av blandad karaktär.
Kulturmiljö Halland stor inne i järnvägsmagasinet vid Berte museum.

Hantverkare stod ute i solen och visade sitt arbete.

Det bildades en riktig marknadsgata bakom Berte museum.

Kulturmiljö Halland stod i ett av tälten som ställts upp bredvid byn på byggnadsvårdsdagen "Ta i Trä" på Äskhult.

Även i Äskhult blandades hantverkare och försäljning; i förgrunden syns Husögats bord med fönsterrenovering och i bakgrunden visar Lim & Handtryck sina tapeter.

Här visar en smed sitt arbete. 
Dagen erbjöd många intressanta föreläsningar, men Ulla Skoog var den som fick störst publik.

tisdag 31 maj 2016

Byggnadsvårdsdag på Berte Museum

Kulturmiljö Halland kommer att medverka på byggnadsvårdsdagen på Berte Museum nu på söndag den 5 juni.

måndag 30 maj 2016

TA I TRÄ

På måndag den 6 juni medverkar Kulturmiljö Halland på byggnadsvårdsdagen på Äskhult. Vi kommer ha en monter i tält 1 och hålla ett föredrag.



fredag 27 maj 2016

Charleshill

Det fanns många lägenheter på Charleshill - och många barn! Här står tre av dem som bodde här på 1940-talet framför det norra gårdshuset. 
Den här veckan har vi fått ta del av några äldre foton från det rivningshotade Charleshill i Varberg. Stort tack till Ingrid Carlsson i Varberg. Fotona är från olika tider på 1900-talet och visar de nu rivna gårdshusen samt hur huvudbyggnaden såg ut innan eternitplattorna sattes upp. Under plattorna finns detta vackra trähus, som mycket väl skulle kunna återställas i sin forna prakt och bli en stolthet för staden. Här finns mycket historia i väggarna!
Charleshill omkring 1950, några år innan fasaden moderniserades.

Det norra gårdshuset på Charleshill, tidigt 1900-tal.
Även gårdshuset kläddes in med eternitskivor och fick tvåluftsfönster i slutet av 1950-talet. Detta foto är troligen taget några år innan rivningen på 1980-talet.

måndag 16 maj 2016

Kvarteret Malmen och Charleshill

I fredagens Hallands Nyheter (13 maj) fanns en artikel om ett rivningshot mot större delen av den äldre bebyggelsen i kvarteret Malmen och Charleshill i Varberg. Nu kan ni hitta en kulturhistorisk dokumentation om denna miljö på vår hemsida under Publikationer.

tisdag 3 maj 2016

Stadshus A i Varberg

Kulturmiljö Halland medverkar som kontrollansvarig av kulturvärden vid den nu pågående renoveringen av Stadshus A i Varberg. Arbetena innebär inte något totalt återställande till ursprungligt skick. Huset har stått här i över hundra år och en hel del har hänt under åren. T ex byggdes husets mittendel 1894, medan flygelbyggnaderna tillkom på 1920-talet. Det slutliga resultatet blir en blandning av återskapande, restaurering och nytt - men med respekt för ursprunget.

Bl a kommer alla tegelfasader fogas om. När arbetena är klara kommer vi förhoppningsvis kunna se den ursprungliga fasadens ståtlighet med band av tegel i olika kulörer. Några fönster kommer också att bytas, till likadana träfönster som satt här innan. dock behålls den fönstertyp som sattes in i mitten av 1900-talet, eftersom bara ett fåtal fönster är i så dåligt skick att de måste bytas. Resten behålls, men målas och ses över. Taket får en ny plåtbeklädnad. Av gamla foton och ritningar kan man se att taket en gång var betydligt ljusare plåt - kanske zink - vilket nu kommer att läggas. Dock läggs plåten i band, och inte i snedställda rutor. Taket får därmed liknande utseende som Stadshus B och Varbergs teater. i början kommer plåten ligga ljus och blänkande, med kommer snart få en dämpande patina.
Fasaden är smutsad och fogarna har vittrat. I slutet av året ska byggnaden ha återfått sin forna glans.

Trappan sätts om. Här är fasadteglet murat i mönsterband i olika kulörer vilket knappast syns idag. Flygelns fasad som syns i bildens vänstra kant har lagats med olika typer av tegel.
Plåttaket är idag målat svart, istället för det ursprungliga zinktaket.

fredag 11 mars 2016

Besök i Galtabäck

Härom dagen tog jag mig en tur till Galtabäck söder om Varberg för att titta till den fiskebod som Stiftelsen Hallands länsmuseer äger. Den såg överlag fin ut, men lite rödfärg kan behövas och en översyn av spåntaket. Det är alltid trevligt att åka till Galtabäck och se hur de långa längorna av bodar, som Gudrun knuffade omkull, fick nytt liv och ännu bidrar till den genuina lilla fiskehamnens karaktär.

Stiftelsens fiskebod i Galtabäck.
Dags för ny rödfärg!
Till vänster i bild skymtar den längsta bodlängan, som kunde återställas efter Gudruns härjningar för ca 10 år sedan.


torsdag 25 februari 2016

Skandinaviska Textil AB i Varberg - kvarteret Renen

Denna vy kommer snart vara borta
På uppdrag av Varbergs kommun fortsätter vi dokumentationen av de delar av den gamla textilfabriken som måste rivas när jorden ska saneras på gifter. Nu gäller det de delar som ligger i industrianläggningens nordvästra hörn. Dels gäller det pannhusbyggnaden med kontor på andra våningen som till största delen byggdes 1942 samt ett garage från ungefär samma tid. Tyvärr måste även två hallar från den äldsta tiden tas ned. Mot väster har de mycket vackra fasader med utsmyckningar i teglet och grund av huggen varbergs granit.
De äldre delarna har rik dekor i teglet.

Mötet mellan 1890-tal och 1940-tal är tydligt. Av skiftningarna i teglet kan vi dock ana att bottenvåningen i det vänstra huset kan vara samtida med det äldre.

måndag 25 januari 2016

Aktuella ärenden

Ärendeströmmen från länets kommuner flyter på. Mycket som händer påverkar vårt byggda kulturarv på olika sätt. Några ärenden som ligger på mitt skrivbord just nu är:

  • Detaljplan för Falkenbäck 25 som syftar till att möjliggöra en relativt stor exploatering av bostäder och lokaler för centrumändamål, i utkanten av centrala Varberg. 
  • En utredning av kulturhistoriska värden i Valdemar Atterdag 13 och 17 i centrala Halmstad på uppdrag av Halmstads kommun; en modern bebyggelse från 1950-talet ritad av Jaenecke och Samuelsson, som även ritade Nya Ullevi i Göteborg och Malmö stadion.
  • En uppdatering och förtydligande av en kulturhistorisk dokumentation av Onsala kyrkogård.
  • ....och en rad bygglovsärenden om diverse enskilda byggnader.
    De modernistiska byggnaderna i kvarteret Valdemar Atterdag vid Hantverksgatan  i Halmstad.