DEN HÄR BLOGGEN DRIVS AV KULTURMILJÖ HALLANDS BYGGNADSVÅRDSAVDELNING. HÄR BERÄTTAR VI OM VÅRT DAGLIGA ARBETE. VÄLKOMMEN!

måndag 23 februari 2015

En titt på ärendehögen...

Låt oss stanna upp ett slag och göra ett litet nedslag i den fortlöpande ärendehanteringen.
Efter en lugn inledning på året har det nu tagit fart på våra uppdragsgivare och sedan några veckor är det full rulle med nya ärenden från olika håll. Själv märker jag det särskilt när det gäller Halmstads och Falkenbergs kommuner där jag är ansvarig. Vad det beror på är svårt att säga men det verkar som att det är en ökande aktivitet vad gäller ny - och ombyggnader samt renoveringar. Här kommer ett litet axplock från ärendehögen och på gång-listan:


  • Lämna synpunkter på väckt fråga om byggnadsminnesförklaring av Edenberga brandstation.
  • Skriva yttrande om detaljplan för Eldsberga 6:13.
  • Dito för Svartmunken 1, Nytt parkeringshus
  • Dito för detaljplan för Lyngåkra 4;65, Harplinge socken
  • Utlåtande angående tillbyggnad Äspelunda 5:1 i Glommen, Morups socken
  • Dito angående Tegelbacken 1 i Falkenberg.
  • Lämna synpunkter på programsamråd Fördjupad översiktsplan för södra och norra kusten i Falkenbergs kommun.
  • Drottning Kristina, Halmstad, Renovering av Gamla bankhuset
  • Slottsmöllan, Halmstad, Hus 10, tillbyggnad av entreparti med hiss.


Den växande ärendehögen. Vy från söder.

tisdag 17 februari 2015

Hembygdsföreningen Gamla Varbergs årsmöte


Torsdagen den 26 februari har hembygdsföreningen Gamla Varberg årsmöte, och 30 års-jubileum. De firar bl.a. med att släppa en bok: Hus och gator i Varberg - Bilder och nostalgi från 1980-talet, skriven av Magnus Gustafsson och Stefan Gustafsson. Jag har fått ett exemplar av boken och det är verkligen ett intressant verk. Väldigt mycket har rivits i staden, även sedan de äldre byggnaderna uppmärksammats och pekats ut som kulturhistoriskt värdefulla. Då jag som bebyggelseantikvarie på Kulturmiljö Halland ofta svarar på remisser från Varbergs kommun angående bygglov, planering och rivning har jag blivit inbjuden till årsmötet för att vara med och diskutera lite kring stadsutvecklingen i Varberg.

Visst ser dessa hus vid Västra Vallgatan ganska nybyggda ut?
Vem kan väl ana att de är byggda på 1860-talet efter den stora stadsbranden 1863?

De byggdes 1864 och ritades av arkitekt C J Gerss, som också ritat några andra hus i kvarteret. De finns förstås kvar, även om de är ändrade till oigenkännlighet.

onsdag 4 februari 2015

Arbetet fortskrider

Nytt år och nya tag! Vi har mycket på gång på byggavdelningen på Kulturmiljö Halland och de första veckorna har präglats av intensivt skrivbordsarbete. Kulturmiljöprogrammet för Halmstad kom fint och tryckt strax före jul och nu lägger vi sista handen vid programmet för Laholms kommun. Lite justeringar av text, bild och kartor så räknar vi med att skicka över materialet (41 miljöer och 358 sidor långt) till Laholms kommun för påsyn. Kanske får vi se det tryckt innan året är slut?!
Liten stuga i Åstarp, vid Hallandsåsens fot.

Geomteriska former på Torngatan i Laholm.
Sen ska jag ut i fält igen, så snart väder och dagsljus tillåter. Kyrkogårdarna i Veinge, Tjärby och Mästocka ska dokumenteras. En kulturhistorisk dokumentation utgör en viktig del i en framtida vård- och underhållsplan för kyrkogårdarna. Det finns knappt någon annan plats där så mycket av en sockens historia finns samlad som just på kyrkogårdarna. Det är därför mycket viktigt att de tas om hand så att de kulturhistoriska värdena inte försvinner.
Arbetet med att vårda kyrkgårdarna pågår ständigt, här i Mästocka.


Senare i år kommer jag troligen ut på Tvååkers, Spannarps, Sibbarps och Dagsås kyrkogårdar för liknande jobb.