DEN HÄR BLOGGEN DRIVS AV KULTURMILJÖ HALLANDS BYGGNADSVÅRDSAVDELNING. HÄR BERÄTTAR VI OM VÅRT DAGLIGA ARBETE. VÄLKOMMEN!

måndag 31 augusti 2015

Mycket på gång i Laholm

Nu är sommaren definitivt över och det märks på många sätt. Allt fler projekt och ärenden kör igång. Vi har t ex fått detaljplanen för kvarteret Hästen på remiss och vi har börjat arbeta med hur de kulturhistoriska värdena ska tas om hand i en ny detaljplan för kvarteret Humlan.

I fredags lyckades jag skicka iväg kulturhistoriska dokumentationer av kyrkogårdarna i Veinge och Tjärby på remiss. Denna veckan ska även dokumentationen av Mästocka kyrkogård bli så färdig att den kan skickas iväg för påsyn.
Framsidan till remissupplagan av rapporten om Veinge kyrkogård.

Den 15 september ska jag och min arkeologkollega Par Wranning prata om Laholms kulturhistoria på Laholms bibliotek. Per tar hand om den förhistoriska biten och jag har det byggda kulturarvet på min lott. Det finns en hel del att prata om och förhoppningsvis ska jag under de kommande två veckorna få till ett föredrag med en röd tråd som är av intresse.
Gamleby, en fantastisk miljö där människor lever och verkar även idag.

måndag 24 augusti 2015

Magasinet och disponentvillan vid Skandinaviska Textil AB

Marken runt den gamla textilfabriken i Varberg är svårt förorenad och ska nu saneras. Tyvärr medför det trista konsekvenser för den byggda miljön och i höst ska två av byggnaderna rivas. Kulturmiljö Halland var därför på plats förra veckan för att dokumentera dessa byggnader, både in- och utvändigt.

Magasinet byggdes uppfördes som ullmagasin 1907 och är kanske den byggnad som är bäst bevarad sen textilepoken. På vinden finns ännu hyllinredningen kvar. En annan spännande detalj från en annan epok är skotthålen i väggen från tiden när vapnen provsköts i Caprinus vapenfabrik.

Ullmagasinet från 1907
Spår av skotthål i keramikverkstaden. Här provsköts Caprinus vapen.
På magasinets vind finns fortfarande hyllor från tiden då fabriken tillverkade textilier.


Villans exteriör är välbevarad från 1939. 
Disponentvillan är, trots en del invändiga förändringar, en mycket väl bevarad funkisvillla från 1939, ritad av Sture Kelfve. Just funkisen är en stil som det finns allt mindre av i Varberg. Här finns flera detaljer som den vackra trapphallen, indragna balkonger, och hushållerskans egna lilla krypin.  
Vid entrédörren sitter ett litet brevinkast.


Trapphallen har ännu kvar sin forna elegans, även om ytskikten bytts under senare årtionden.


fredag 21 augusti 2015

Behövs bättre brandskydd för kulturmiljöer?

Foto: http://www.jmini.se/IMGNews/Extra/2015-08-18dagen-efter-branden-i-eksjo_22.jpg

Frågan om unika kulturmiljöer behöver bättre brandskydd tas upp i SVT med anledning av helgens brand i Eksjö. Titta på inslaget via länken - http://www.svt.se/nyheter/regionalt/orebro/vill-ha-battre-brandskydd-for-unika-kulturmiljoer

Inlagt av
//Dennis Axelsson

måndag 17 augusti 2015

Byggnadsvård i Sveriges Radio

Ulla Skoog. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Ulla Skoog, denna sommars sista sommarpratare, är en riktig byggnadsvårdsambassadör. Lyssna på programmet via Sveriges Radios hemsida: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/592631?programid=2071

Inlagt av
//Dennis Axelsson

fredag 26 juni 2015

Varberg calling for Peace

För hundra år sedan, 25 - 27 juni 1915, mitt under brinnande krig i Europa hölls en fredskongress i Varberg i det som numera heter Rosenfredsskolan.

Där deltog bland annat representanter för svenska freds- kvinno- och nykterhetsföreningar men också ett antal utländska gäster. Den resolution som utverkades där sägs ha haft betydelse för bildandet av Nationernas Förbund, en föregångare till Förenta Nationerna - FN.



Hundra år senare firas denna händelse med en mängd aktiviteter i Varberg. En av höjdpunkterna ägde rum i Rosenfredsskolans aula fredagen 26 juni då Pierre Schori, Rolf Ekéus och Alexandra Pascalidou talade under moderering av landshövding Lena Sommestad.

Rosenfredsskolan




















Rosenfredsskolan har, bland annat med dessa historiska händelser som grund, höga kulturhistoriska värden och finns med i den stora halländska inventeringen av kulturhistoriskt värdefulla byggnader.


Inlagt av
//Dennis Axelsson

tisdag 9 juni 2015

Bygggnadsvårdsdag på Berte kvarn

I söndags, den 7 juni, gick byggnadsvårds- och hantverksdagen av stapeln på Berte museum. Evenemanget blev lyckat och trevligt; många intressanta utställare och många intresserade besökare. Trots hotande regnmoln kom bara några droppar. Kulturmiljö Halland huserade inne i ett magasin, med våra böcker och broschyrer.
Vi visade även upp årets mottagare av Hallands museiförenings byggnadsvårdsdiplom, bl.a. ortens bageri; Solhaga.


tisdag 2 juni 2015

På kulturmiljöspaning i Varbergs kommun

Under det, som vi trots allt kallar våren, har arbetet med att uppdatera Kulturmiljöprogram för Varbergs kommun inletts. Vi, dvs. jag och Chatarina Mascher, KULA HB, har nu åkt igenom nästan hela kommunen på vår jakt efter fina och intressanta miljöer av olika slag som kan falla inom våra hårda urvalskriterier. (Ni som följt bloggen några säsonger har naturligtvis koll på dessa..) Nå, efter vår genomgång i fält - som rör kommunen utanför Varbergs tätort - med det gamla Kulturmiljövårdsprogrammet (långt ord det där..) i handen kan vi konstatera att en del står sig väl och en del gör det inte. Några korta intryck: Det finns fortfarande förvånansvärt mycket levande jordbruk på sina ställen, såsom i Sällstorp, Valinge och Spannarp och betesdjur i hagarna. (Ni vet väl att Bregott-reklamen görs i Valinge!) Å andra sidan är igenväxande landskap allmänt förekommande på andra håll, vilket gjort att vi strukit en hel del miljöer och minskat ner andra. När det gäller bebyggelsen har den ofta förändrats sedan 1992, inte alltid till det bättre om man så säger...Men det finns mycket fint kvar också! I Kärra har vi mejslat fram en välbevarad bebyggelsemiljö med första generationens fritidhus i centrum. Ottersjö säteri, vilket gjorde särskilt starkt intryck på min kollega, är en pärla, som kanske inte så många känner till. Dansbanan i Kungsäter, Solbacken är ett annat exempel. Grimeton, mycket mer än bara radiomasterna, är en väldigt stor och spännande miljö, se t ex den nybyggda fritidshuset, som verkligen sticker ut men ändå smälter in i omgivningen etc, etc. Vad har vi kvar att titta på? Jo, de tre öarna Vendelsö, Balgö samt den lilla Skrivarklippan utanför fästningen. Vi ska också se om vi möjligen kan hitta något bra representant för efterkrigstidens villabebyggelse utanför Varberg, vilket dock kan bli svårt. Sen återstår att kolla in kusten söder om Varberg med bla riksintresset Träslövsläge. Envisa rykten säger att det skett omfattande förändringar här under senare år, som skulle kunna påverka synen på riksintresset. Vi får se om detta stämmer.

Björn Ahnlund

Originellt fritidshus i Grimeton.

Fritidshus från 1930-talet i Kärra.

Ottersjö säteris huvudbyggnad från 1700-talet

Tät bymiljö i Sällstorp

Byggnadsvårds- och hantverksdag

Söndagen den 7 juni kl 11 - 17 är det byggnadsvårds- och hantverksdag på Berte museum. Kulturmiljö Halland kommer vara där. Kommer du?


Inlagt av
//Dennis Axelsson

torsdag 2 april 2015

Kulturarv och klimatförändringar



Klimatförändringar kommer med all säkerhet att ske och delar av vårt kulturarv kommer påverkas av dessa. Idag har vi trots det ingen regional överblick över vilka klimatförändringar som kommer påverka kulturarvet, hur påverkan kommer se ut och vad vi kan göra för att vara väl förberedda.

Med hjälp av projektmedel från Region Halland samarbetar nu Kulturmiljö Halland med Västarvet och länsstyrelserna i Västra Götaland och Halland kring att ta fram ett ambitiöst kunskapsunderlag som möjliggör att bland annat halländsk bebyggelse, landskap, fornlämningar, arkiv och samlingar kan möta framtida förändringar på ett så väl förberett sätt som möjligt. Detta genom att analysera och kategorisera redan befintliga kulturmiljöunderlag och kombinera dem med framtidsanalyser från SMHI. Stor del av redovisningen kommer ske i kartskikt där man kommer kunna titta på hur olika kategorier av kulturmiljöer påverkas i olika delar av Halland och Västra Götaland.

Exempel på hur arbetet kommer att redovisas i olika kartskikt och kategorier.

Arbetet är i full gång och kommer färdigställas under våren 2016.

Inlagt av
//Dennis Axelsson

tisdag 3 mars 2015

Ett meddelande från svunnen tid

"Lottatugan" långt innan Lottakåren tog över, och innan stugan byggdes om 1901.
I Societetsparken i Varberg pågår renoveringen av Lottastugan för fullt. Galtabäcksskeppets bygglag driver projektet med renoveringen och kommer sedan att fylla stugan med aktivitet. Det kommer att medföra en del förändringar för att huset ska kunna användas året om och vara tillgängligt för alla. Förhoppningsvis kommer vi ändå känna igen den lilla stugan, som fick sin utformning för mer än hundra år sedan. Huset byggdes på 1880-talet som fotoateljé, en s.k. dagsljusateljé med stora fönster mot norr som släppte in ljus utan att ge skarpa skuggor.

Den siste fotografen var Edvard Mathsson som bodde i huset från 1896 till sin död 1940. 1901
lät Mathsson bygga till huset med fler arbetsrum och entrén flyttades till norrsidan. Trots
införandet av blixt och ombyggnader har byggnaden behållit sina stora norrfönster. Huset har fram till idag i huvudsak sett ut som efter denna ombyggnad. Under dagens renovering har dock Edvard Mathssons skylt dykt upp som ett tydligt fysiskt spår efter husets ursprung och anknytning till Societetslivet i Varberg.  Det var ju när man var utvilad och fräsch efter den hälsobringande kurortsvistelsen som man ville få ett porträtt med sig hem!

Svaga spår av en skylt med texten Evd. Mathsson Ateljé, i jugendstil, den stil som var på modet under tidigt 1900-tal.


måndag 23 februari 2015

En titt på ärendehögen...

Låt oss stanna upp ett slag och göra ett litet nedslag i den fortlöpande ärendehanteringen.
Efter en lugn inledning på året har det nu tagit fart på våra uppdragsgivare och sedan några veckor är det full rulle med nya ärenden från olika håll. Själv märker jag det särskilt när det gäller Halmstads och Falkenbergs kommuner där jag är ansvarig. Vad det beror på är svårt att säga men det verkar som att det är en ökande aktivitet vad gäller ny - och ombyggnader samt renoveringar. Här kommer ett litet axplock från ärendehögen och på gång-listan:


  • Lämna synpunkter på väckt fråga om byggnadsminnesförklaring av Edenberga brandstation.
  • Skriva yttrande om detaljplan för Eldsberga 6:13.
  • Dito för Svartmunken 1, Nytt parkeringshus
  • Dito för detaljplan för Lyngåkra 4;65, Harplinge socken
  • Utlåtande angående tillbyggnad Äspelunda 5:1 i Glommen, Morups socken
  • Dito angående Tegelbacken 1 i Falkenberg.
  • Lämna synpunkter på programsamråd Fördjupad översiktsplan för södra och norra kusten i Falkenbergs kommun.
  • Drottning Kristina, Halmstad, Renovering av Gamla bankhuset
  • Slottsmöllan, Halmstad, Hus 10, tillbyggnad av entreparti med hiss.


Den växande ärendehögen. Vy från söder.

tisdag 17 februari 2015

Hembygdsföreningen Gamla Varbergs årsmöte


Torsdagen den 26 februari har hembygdsföreningen Gamla Varberg årsmöte, och 30 års-jubileum. De firar bl.a. med att släppa en bok: Hus och gator i Varberg - Bilder och nostalgi från 1980-talet, skriven av Magnus Gustafsson och Stefan Gustafsson. Jag har fått ett exemplar av boken och det är verkligen ett intressant verk. Väldigt mycket har rivits i staden, även sedan de äldre byggnaderna uppmärksammats och pekats ut som kulturhistoriskt värdefulla. Då jag som bebyggelseantikvarie på Kulturmiljö Halland ofta svarar på remisser från Varbergs kommun angående bygglov, planering och rivning har jag blivit inbjuden till årsmötet för att vara med och diskutera lite kring stadsutvecklingen i Varberg.

Visst ser dessa hus vid Västra Vallgatan ganska nybyggda ut?
Vem kan väl ana att de är byggda på 1860-talet efter den stora stadsbranden 1863?

De byggdes 1864 och ritades av arkitekt C J Gerss, som också ritat några andra hus i kvarteret. De finns förstås kvar, även om de är ändrade till oigenkännlighet.

onsdag 4 februari 2015

Arbetet fortskrider

Nytt år och nya tag! Vi har mycket på gång på byggavdelningen på Kulturmiljö Halland och de första veckorna har präglats av intensivt skrivbordsarbete. Kulturmiljöprogrammet för Halmstad kom fint och tryckt strax före jul och nu lägger vi sista handen vid programmet för Laholms kommun. Lite justeringar av text, bild och kartor så räknar vi med att skicka över materialet (41 miljöer och 358 sidor långt) till Laholms kommun för påsyn. Kanske får vi se det tryckt innan året är slut?!
Liten stuga i Åstarp, vid Hallandsåsens fot.

Geomteriska former på Torngatan i Laholm.
Sen ska jag ut i fält igen, så snart väder och dagsljus tillåter. Kyrkogårdarna i Veinge, Tjärby och Mästocka ska dokumenteras. En kulturhistorisk dokumentation utgör en viktig del i en framtida vård- och underhållsplan för kyrkogårdarna. Det finns knappt någon annan plats där så mycket av en sockens historia finns samlad som just på kyrkogårdarna. Det är därför mycket viktigt att de tas om hand så att de kulturhistoriska värdena inte försvinner.
Arbetet med att vårda kyrkgårdarna pågår ständigt, här i Mästocka.


Senare i år kommer jag troligen ut på Tvååkers, Spannarps, Sibbarps och Dagsås kyrkogårdar för liknande jobb.