DEN HÄR BLOGGEN DRIVS AV KULTURMILJÖ HALLANDS BYGGNADSVÅRDSAVDELNING. HÄR BERÄTTAR VI OM VÅRT DAGLIGA ARBETE. VÄLKOMMEN!

måndag 28 januari 2013

Tillbaka till 60-talet

Det är tyvärr ingen överraskning eller dåligt aprilskämt:
Enligt dagens HP har Halmstads församling lämnat in ansökan om rivning av prästgården, intill St Nicolai kyrkan, i hjärtat av Halmstads historiska centrum. Man kan fråga sig hur en institution inom Svenska kyrkan, som förvaltar en så viktig del av vårt gemensamma kulturarv, kan komma till en sådan slutsats. Det är mycket som man som antikvarie ska ta ställning till men det här tilhör nog det mest självklara. En rivning får helt enkelt inte ske! Det skulle vara fullständigt förödande ur kulturmiljö- och stadsbildsperspektiv. Dessutom skulle ju värdet med hela kulturmiljövårdsarbetet ifrågasättas. Om samhället inte kan skydda de mest basala delarna av byggnadsarvet skulle vi åter vara tillbaks i kulturvårdens mörka medeltid typ anno1965!  

fredag 18 januari 2013

Varberg

Förmiddagen har spenderats i ett vintrigt Varberg, för att titta på diverse bygglovsärenden, som kan påverka kulturhistoriska värden på olika sätt.



Lilla Träslövs hembager som ligger i en mycket välbevarad äldre träbyggnad i Varbergs innerstadt
Platsarna i Varberg bebyggdes till stora delar med trähus på 1880-talet, men efter samma gatusträckningar som staden som anlades på 1600-talet.
På Östermalm i Varberg ligger några kvarter med egnahemsvillor byggda för järnvägsanställda under tidigt 1900-tal. De flesta har ändrats på olika sätt, men det går ännu tydligt att se likheterna. 

torsdag 17 januari 2013

Topplistans bubblare och långliggare


Höstens totala genomresa av Laholms kommun resulterade i en diger lista av kulturmiljöer, över 50 stycken. Nu sitter vi med det arbetet att sålla ytterligare. Inte helt lätt när noggrant uppsatta urvalskriterier ska följas, ”gamla” miljöer som känts som självklara ställs mot ”nyupptäckta” pärlor. Dessutom är det lätt att utvecklat en slags förtjusning i alla dessa miljöer. De har alla något viktigt att berätta och ingredienser som bevarats från flydda tider, fysiska spår som verkligen borde bevaras även i framtiden.

På den lilla biten ålderdomligt landskap i Norrlida, Knäreds socken, betar ännu djuren mellan stenmurar och röjningsrösen, en landskapsbild som skapades när den branta sluttningen kring berget terrasserades och odlades upp en gång i tiden.


I Värestorp, Ränneslövs socken, finns det tydliga exemplet på laga skiftet och den under 1900-talet totala uppodlingen och effektiviseringen i jordbruket.
Gårdarna placerades i ensamt läge på sin egen mark, och nås från landsvägen via långa smala raka vägar över åkrarna. I bakgrunden reser sig Hallandsåsen över slätten.
En imponerande rad av forntida högar är också ett spännande inslag i landskapet i Värestorp.





I Bållalt, Knäreds socken, ligger gårdarna ännu kvar i precis samma läge som innan laga skiftet omkring 1860, t.ex. hallandslängan på bilden. Den gamla skifteskartan kan ännu följas nästan exakt i dagens landskap.


tisdag 15 januari 2013

Laholms översiktsplan

In i det sista pågår skrivandet av remissvar på översiktsplanen för Laholms kommun. Nu finns möjligheten att påverka planeringen av hur marken i kommunen ska utvecklas de närmsta åren och vi måste vara aktiva och framåttänkande i vårt yttrande. Det är en diger lunta dokument att ta sig igenom och ta ställning till; kan den föreslagna utbyggnaden ske utan att skada kulturhistoriska värden? Vilka konsekvenser får förslagen för utpekade värden i landskap och bebyggelse?

Vi har ju under hösen rest runt i hela kommunen för att uppdatera kulturmiljövårdsprogrammet för Laholms kommun, vilket berättats om i tidigare blogginlägg. Vi har därför en ganska god bild av hur kommunen ser ut, men ännu är vi inte klara med urvalet av vilka miljöer som är de viktigaste ur kulturmiljövårdssynpunkt, vilket påverkar våra synpunkter på överisktsplanen. Tanken är dock att vi ska få med urvalet i utställningsskedet av ÖP:n till sommaren.

måndag 14 januari 2013

Hallandsvinter

Minns ni december 2012? Så här såg det ut i Yttra Berg. Pulssnö, -6 och en råkall vind. Kanske inte bästa tillfälle att inspektera ett nylagt halmtak, i alla fall inte utifrån, men en bokad besiktnig är en bokad besiktning! Eje Arén, som syns på bilden nedan, och hans medhjälpare har, trots usla väderförhållanden,gjort ett jättebra jobb (som i detalj f ö redovisas i hans utmärkta dokumentation). Arbetena på Aronsgården har initierats av naturvårdsenheten på länsstyrelsen genom medel från naturvårdsverket och ska vara klara under våren 2013.