DEN HÄR BLOGGEN DRIVS AV KULTURMILJÖ HALLANDS BYGGNADSVÅRDSAVDELNING. HÄR BERÄTTAR VI OM VÅRT DAGLIGA ARBETE. VÄLKOMMEN!

tisdag 31 maj 2016

Byggnadsvårdsdag på Berte Museum

Kulturmiljö Halland kommer att medverka på byggnadsvårdsdagen på Berte Museum nu på söndag den 5 juni.

måndag 30 maj 2016

TA I TRÄ

På måndag den 6 juni medverkar Kulturmiljö Halland på byggnadsvårdsdagen på Äskhult. Vi kommer ha en monter i tält 1 och hålla ett föredrag.



fredag 27 maj 2016

Charleshill

Det fanns många lägenheter på Charleshill - och många barn! Här står tre av dem som bodde här på 1940-talet framför det norra gårdshuset. 
Den här veckan har vi fått ta del av några äldre foton från det rivningshotade Charleshill i Varberg. Stort tack till Ingrid Carlsson i Varberg. Fotona är från olika tider på 1900-talet och visar de nu rivna gårdshusen samt hur huvudbyggnaden såg ut innan eternitplattorna sattes upp. Under plattorna finns detta vackra trähus, som mycket väl skulle kunna återställas i sin forna prakt och bli en stolthet för staden. Här finns mycket historia i väggarna!
Charleshill omkring 1950, några år innan fasaden moderniserades.

Det norra gårdshuset på Charleshill, tidigt 1900-tal.
Även gårdshuset kläddes in med eternitskivor och fick tvåluftsfönster i slutet av 1950-talet. Detta foto är troligen taget några år innan rivningen på 1980-talet.

måndag 16 maj 2016

Kvarteret Malmen och Charleshill

I fredagens Hallands Nyheter (13 maj) fanns en artikel om ett rivningshot mot större delen av den äldre bebyggelsen i kvarteret Malmen och Charleshill i Varberg. Nu kan ni hitta en kulturhistorisk dokumentation om denna miljö på vår hemsida under Publikationer.

tisdag 3 maj 2016

Stadshus A i Varberg

Kulturmiljö Halland medverkar som kontrollansvarig av kulturvärden vid den nu pågående renoveringen av Stadshus A i Varberg. Arbetena innebär inte något totalt återställande till ursprungligt skick. Huset har stått här i över hundra år och en hel del har hänt under åren. T ex byggdes husets mittendel 1894, medan flygelbyggnaderna tillkom på 1920-talet. Det slutliga resultatet blir en blandning av återskapande, restaurering och nytt - men med respekt för ursprunget.

Bl a kommer alla tegelfasader fogas om. När arbetena är klara kommer vi förhoppningsvis kunna se den ursprungliga fasadens ståtlighet med band av tegel i olika kulörer. Några fönster kommer också att bytas, till likadana träfönster som satt här innan. dock behålls den fönstertyp som sattes in i mitten av 1900-talet, eftersom bara ett fåtal fönster är i så dåligt skick att de måste bytas. Resten behålls, men målas och ses över. Taket får en ny plåtbeklädnad. Av gamla foton och ritningar kan man se att taket en gång var betydligt ljusare plåt - kanske zink - vilket nu kommer att läggas. Dock läggs plåten i band, och inte i snedställda rutor. Taket får därmed liknande utseende som Stadshus B och Varbergs teater. i början kommer plåten ligga ljus och blänkande, med kommer snart få en dämpande patina.
Fasaden är smutsad och fogarna har vittrat. I slutet av året ska byggnaden ha återfått sin forna glans.

Trappan sätts om. Här är fasadteglet murat i mönsterband i olika kulörer vilket knappast syns idag. Flygelns fasad som syns i bildens vänstra kant har lagats med olika typer av tegel.
Plåttaket är idag målat svart, istället för det ursprungliga zinktaket.