DEN HÄR BLOGGEN DRIVS AV KULTURMILJÖ HALLANDS BYGGNADSVÅRDSAVDELNING. HÄR BERÄTTAR VI OM VÅRT DAGLIGA ARBETE. VÄLKOMMEN!

onsdag 19 november 2014

Levande hus - Guide till halländska byggnadsminnen


I Halland finns en förening för de som äger något av de 48 byggnadsminnen som finns i länet. Med stöd från Länsstyrelsen och Region Halland har föreningen tagit fram en guide till dessa byggnadsminnen i form av en folder. Två av de byggnadsminnen som presenteras ägs av Stiftelsen Hallands länsmuseer och i ett av dessa, Kirsten Munks hus, har Kulturmiljö Halland sitt kontor.

        

Är man intresserad av att få tag foldern kan man höra av sig till oss.


Inlagt av
//Dennis Axelsson

torsdag 13 november 2014

Kreativa kraftfält i Skaraborg

Som vi tidigare berättat om här i bloggen genomfördes  en undersökning av kulturens roll för ekonomisk tillväxt och hållbar utveckling i Halland - Kreativa kraftfält - mellan 2011 och 2013. Senare genomförde Skaraborgs kommunalförbund och Västra Götalandsregionen en likadan undersökning i Skaraborg. Nu finns en kort intervjufilm därifrån som beskriver hur lokala aktörer, politiker och de inblandade forskarna ser på nyttan med undersökningen.

KREATIVA KRAFTFÄLT I SKARABORG - INTERVJUER

måndag 3 november 2014

Kulturmiljö Halland på Arkivens dag

Nu på lördag, den 8 november, går det årliga evenemanget Arkivens dag av stapeln. Det sker en hel del saker runt om i landet. Årets tema är Orostider. Programmet finns på www.arkivensdag.nu

Undertecknad ska hålla ett föredrag på biblioteket på Komedianten i Varberg. Rubriken är Varför bevara äldre bebyggelse – finns svaren i arkiven? Med utgångspunkt i några aktuella ärenden för stadsplanering i Varberg. Jag ska försöka berätta lite om hur vi använder oss av arkiv i vårt dagliga arbete, och hitta några intressanta exempel med koppling till Varberg. Tanken är att det ska handla lite om bl.a. torget, Brunnsparken och Societetsparken. Vi får se hur jag ska förhålla mig till temat Orostider, även om det ibland känns som att det alltid är orostider för kulturhistoriska miljöer.

På dagens programmet på Komedianten står även:
Andreas Karlsson, författare och historieforskare : ”Orostider i Halländska arkiv”, 
Kathinka Lindhe, journalist – ”Sorgeliga saker hände – Elvira Madigan, Sixten och mig ”. Ett världsberömt familjedrama med halländsk anknytning.
Olof Persson, författare, om boken Vandringsturer i Halland”