DEN HÄR BLOGGEN DRIVS AV KULTURMILJÖ HALLANDS BYGGNADSVÅRDSAVDELNING. HÄR BERÄTTAR VI OM VÅRT DAGLIGA ARBETE. VÄLKOMMEN!

fredag 25 juli 2014

Valår

I september i år är det dags att återigen gå till valurnorna och det finns många viktiga frågor att ta ställning till. För att ta reda på var dagens riksdagspartier står i frågor som till exempel utveckling av värdefulla stadsmiljöer och minskad användning av material med negativ klimatpåverkan har svenska Byggnadsvårdsföreningen ställt politikerna till svars. Klicka på bilden nedan för att ta del av resultatet.



Inlagt av
//Dennis Axelsson

torsdag 10 juli 2014

Praktik på Kulturmiljö Halland

Här kommer en liten hälsning från praktikanten! Mitt namn är Cecilia Hansson och jag har nyss avslutat två veckor av praktik på Kulturmiljö Halland. Till vardags läser jag på arkitektutbildnignen i Umeå, där jag precis avklarat år två. Min förhoppning är att kunna kombinera mitt framtida jobb som arkitekt med mitt intresse för gamla byggnader och historia - jag fick en fin chans att testa på detta jobbet som praktikant! 

Att jobba med gamla hus har visat sig handla om att fara runt mycket på platserna där jobb utförs. Mycket möten, mycket kaffe. Vi har varit och tittat runt i alla rum på alla våningsplan på en äldre del av sjukhuset som ska försvinna, dokumenterat övergivna sjukhussalar med lite skräckblandad förtjusning. En annan dag började med förmiddagskaffe i sommarhuset som Bruno Mattson har ritat och bebott i Frösakull medan takbytet skulle inspekteras, och vilket hus det var!! 

























Något som jag blev överraskade mig positivt med jobbet som antikvarie var just bredden i arbetsuppgifter. Att arbeta med gamla hus kan handla om att förändra hela hus eller en liten detalj på väggen, och att det också innefattar relationen mellan gammal bebyggelse och något nybygge. Liksom i arkitektur är relationen till omgivningen och tiden alltid aktuellt. 




















Av att fara runt med antikvarierna och arkeologerna på projekt har jag fått ställa jättemånga frågor och fått en hel hög med läsning om byggnadsvård i Halland så att det räcker hela sommaren! Och såklart, se en himla massa Halland!  :)