DEN HÄR BLOGGEN DRIVS AV KULTURMILJÖ HALLANDS BYGGNADSVÅRDSAVDELNING. HÄR BERÄTTAR VI OM VÅRT DAGLIGA ARBETE. VÄLKOMMEN!

onsdag 30 april 2014

Hallandsgården ska få en vårdplan

Just nu jobbar Kulturmiljö Halland med att ta fram en vårdplan för byggnaderna på Hallandsgården i Halmstad. Uppe på friluftsmuseet på Galgberget finns det många intressanta äldre byggnader som på olika sätt berättar om hur livet och vardagen såg ut i Halland för 100-200 år sedan. Väl värt ett besök!

Dessa byggnader kräver sitt underhåll, och det måste göras på ett sätt så att de äldre materialen, byggnadsteknikerna bevaras liksom den patina som erhålls efter århundradena, samtidigt som byggnaderna och miljön ska kunna upplevas av så många som möjligt. Genom en vårdplan kan underhållet planeras på sikt och vilka metoder och material som bör användas.
Kurragömma vid Hörsåsstugan.

Snart öppnar kaféet på Krafsagården.

måndag 28 april 2014

Seminarium på Riksantikvarieämbetet

I förra veckan deltog Kulturmiljö Halland (dvs jag, Britt-Marie Lennartsson) på ett seminarium på Riksantikvarieämbetet i Stockholm. Dagens tema var Kulturmiljöunderlag; underlag som används framför allt av kommunerna vid planering och som lyfter fram kulturhistoriska värden. En stor del av dagen ägnades åt hur olika län arbetat med att göra en översyn av riksintressen för kulturmiljövården, enligt Miljöbalken. Som enda talare från ett länsmuseum berättade jag om hur vi arbetat med att ta fram nya kulturmiljöprogram för kommunerna i länet. Framför allt berättade jag om Falkenberg, vars program finns färdigt och tryckt 2013, samt "Stadens Karaktärer i Varberg", ett underlag vi tog fram för stadsområdet och som trycktes 2013.

Lunch på Historiska museet som ligger i samma komplex som Riksantikvarieämbetet, i några av Östermalms mer anrika kvarter.