DEN HÄR BLOGGEN DRIVS AV KULTURMILJÖ HALLANDS BYGGNADSVÅRDSAVDELNING. HÄR BERÄTTAR VI OM VÅRT DAGLIGA ARBETE. VÄLKOMMEN!

tisdag 21 januari 2014

Torget, Brunnsparken och kyrkan i Varberg

Kulturmiljö Halland har blivit inbjudna att medverka i en grupp som tittar på de idéskisser som inkommit för förändringar på Varbergs torg, Brunnsparken och kyrkotomten. I somras tog Kulturmiljö Halland fram ett underlag som identifierade de kulturhistoriska värdena som finns på dessa platser. Vi har nu möjlighet att se hur dessa värden ska kunna bevaras i en framtida omdaning.

Varbergs kyrka bakom sin trädkrans, en dag med torghandel.
Dessa platser har hängt med sedan staden skapades efter en plan från 1666, även om Brunnsparken som park tillkom genom kurorten under tidigt 1800-tal. De har dock förändrats genom tiderna, både genom medveten planering och ofrivilliga förändringar som bränder. Idag ser man att torget upplevs som stort och öde de dagar det inte är torghandel eller andra evenemang, kyrkan känns sluten mot sin omgivning liksom Brunnsparken, där för många fasta inslag skapat en oflexibel plats som inte inbjuder till vistelse eller promenad.

Nu väntar ett spännande arbete att smälta samman historien och framtiden!
Busskur vid Kyrkogatan med Brunnsparken i bakgrunden.


Badande ungdom av Bror Marklund framför Sparkbankshuset.