DEN HÄR BLOGGEN DRIVS AV KULTURMILJÖ HALLANDS BYGGNADSVÅRDSAVDELNING. HÄR BERÄTTAR VI OM VÅRT DAGLIGA ARBETE. VÄLKOMMEN!

måndag 25 november 2013

Bua - en kulturmiljö?!

Bya bygata slingrar sig fram mellan gårdar och hus.



Härom veckan var jag ute i Bua för att dokumentera ett hus som skulle rivas. Trist på ett sätt, men även detta är ju en slags kunskapsuppbyggnad. Huset visade sig vara väldigt förändrat även om gården det låg på var en väldigt välbevarad kringbyggd hallandsgård. En positiv överraskning för mig, som aldrig varit i den gamla byn Bua, var att det var en sådan fantastisk kulturmiljö. En gammal kustby med småskaligt ålderdomligt jordbrukslandskap och oändligt antal stenmurar, både ute i markerna och kring hus och gårdar.

tisdag 12 november 2013

Stadhuset i Falkenberg

I Stadhuset i Falkenberg sker en del byggnadsåtgärder för närvarande och fler är på gång.Under ett par års tid har arbeten pågått med att dra in ny ventilation, installera sprinkler, reparera tak etc. Kulturmiljö Halland har varit antikvarisk kontrollant av arbetena som nu börjar bli klara. Ett av de större jobben har varit att installera ny ventilation. Här har utmaningen varit att försöka anpassa anläggningen till befintliga rumsinteriörer mm. ventilationskanaler har ömsom redovisats, ömsom dolts bakom panel, ny träpanel likt ursprunglig har behövts tillverkats b la. Vi talar ju här om stor arbetsplats, som samtidigt som det ska fungera som modernt kontor, är skyddat som byggnadsminne, till stor del även interiört. I kommande etapp ska bl a fasaden på Kuben renoveras. Här handlar det om tvätt, reparation av fog, byte av trasiga marmorskivor bla. Ett rätt komplicertat jobb ma a o och som kräver hög kompetens. I den berömda piplinen ligger även åtgärder för att göra Stadshuset tillgängligt från huvudentrén mot Rådhustorget. Här blir frågan om det är möjligt att göra utan att förvanska de mest centrala delarna av byggnadsminnet. Vi återkommer i frågan...

torsdag 7 november 2013

Riksantikvarieämbetets höstmöte

Temat på årets höstmöte är Kulturarvet i samhällsutvecklingen.















Det har varit ett ovanligt stort intresse kring detta tema och höstmötet är i år fullsatt. Under mötets andra dag som bestod av ett antal föreläsningar för hela deltagargruppen hade före detta landsantikvarien i Halland, Christer Gustafsson, ett anförande som till stor del handlade om projektet Kreativa kraftfält i Halland. De resultat och tankar som projektet gett upphov till väckte stort intresse.



















Inlagt av //Dennis Axelsson

Kreativa kraftfält i Halland - Rapporten

Nu finns rapporten över projektet Kreativa kraftfält i Halland att ladda ner från Kulturmiljö Hallands hemsida.