DEN HÄR BLOGGEN DRIVS AV KULTURMILJÖ HALLANDS BYGGNADSVÅRDSAVDELNING. HÄR BERÄTTAR VI OM VÅRT DAGLIGA ARBETE. VÄLKOMMEN!

måndag 29 april 2013

Kvarnar, kvarnar, kvarnar

Ränneslövs kvarn

På vår resa genom Laholms kommun på jakt efter kulturmiljöer har vi sett en hel del kvarnar. Man undrar om det är ovanligt många i just den här kommunen och om kvarnar är en bebyggelseakategori som väcker bevarandelusten hos människor?! Nu har vi alla fall ringat in en riktigt fin miljö söder om Ränneslöv, en kuperad, böljande dalgång där Smedjeån slingrar sig fram, med inte mindre än tre kvarnar på en kort sträcka.



Pigemöllan
Värestorps kvarn


torsdag 25 april 2013

Knäreds kvarn



Våren är en intensiv tid och mycket är på gång. Härom veckan var jag på besök hos Roland Davidsson på Knäreds kvarn, som mycket välförtjänt, kommer att få Hallands museiförenings byggnadsvårdsdiplom i maj. På relativt kort tid har han räddat kvarnmiljön från totalt förfall, renoverat befintliga byggnader, återskapat de som raserats och t o m inrett ett eget litet brandmuseum. Passa på att besöka denna fantastiska pärla i samband med jubileet för freden i Knäred i sommar och kvarnens invigning den 15 juni.!

torsdag 4 april 2013

Drivbänken 3



Drivbänken 3 före renovering.


Efter renovering. Balkongen saknas fortfarande men är på gång.
Nya takskydd har tillkommit.

 
Ytterligare en kandidat till Byggnadsvårdsdiplomet kan nu presenteras, nämligen Drivbänken 3 i Falkenberg. Det är ett litet flerfamiljshus från början av 1900-talet, som bevarats i dessa kvarter, som annars har "drabbats" av ganska storskalig exploatering under senare år. Den nye ägaren har gjort en mycket stor insats som bevarat den ganska nedgångna fastigheten. Bl a har fasadputsen, som var i dåligt skick, knackats ned och återställts med ny kalkputs och med mer välstämd kulör (enligt vår rekommendation, nota bene!). Fönstren har bytts ut till nya i samma utförande men med invändigt energiglas. En mycket bra priskandidat på det hela taget.